• Dansk
 • Svenska
 • Norsk Bokmål
 • English
 • VM Tarms dansktillverkade trailer klar för NGF Nature Energys biogasanläggning

  Mars 2015

  NGF Nature Energy inleder ett samarbete med VM Tarm om leverans av moderna, dansktillverkade gödseltrailers till energibolagets nya biogasanläggning.
  Energibolaget NGF Nature Energy och trailertillverkaren VM Tarm undertecknade onsdagen den 14 januari ett ramavtal om leverans av gödseltrailers till NGF Nature Energys nya biogasanläggning i Jylland och på Fyn. Den första trailern med tankkapacitet på 39 000 liter rullar ut från VM Tarms fabrik i Västjylland i mars, och sammanlagt har företagen avtalat om leverans av 12 trailers under året.

  Transport av grön energi
  NGF Nature Energy, landets tredje största naturgasbolag, ska under de närmaste 12 månaderna ta en rad nya biogasanläggningar i drift. Produktionen av grön gas för naturgasnätet kommer främst att bygga på husdjursgödsel, som transporteras med lastbil till anläggningarna från lokala gårdar. På vägarna kommer det bara att vara NGF Nature Energy-loggan som skiljer företagets nya blanka VM Tarm-trailers från till exempel mjölkbilar. VD Ole Hvelplund säger om affären: ”Vi startar just nu en omfattande produktion av grön gas och behöver både anläggningar och utrustning som fungerar optimalt redan från första dagen. VM Tarm lägger bland annat stort fokus på pumpteknik, vilket betyder att vi kan fylla på och tömma biomassan snabbt och enkelt. Dessutom har företagets trailers låg tjänstevikt, så att vi belastar vägarna så lite som möjligt. Dessutom ser VM Tarms trailers bra ut – och det är faktiskt viktigt för oss att signalera att gödseltransporter kan skötas rent och effektivt.”

  Dansktillverkat under 50 år
  Försäljningsingenjör Jan Johansen hos VM Tarm ser fram mot att leverera sina produkter i enlighet med avtalet. Den västjylländska trailertillverkaren har tillverkat gödseltankar och gödseltrailers sedan 1980-talet, och var bland de första i Danmark som gjorde det möjligt att transportera gödsel via lastbilar. Samtliga tankar, undervagnar, komponenter och styrdelar är 100 % dansktillverkade vid företagets fabrik i Tarm: ”NGF Nature Energy kommer att bli en viktig biogasproducent, och hos VM Tarm är vi naturligtvis mycket nöjda över att få vara del av denna omfattande utbyggnad av marknaden för transport av biomassa i Danmark. Vi har mer än 50 års erfarenhet inom specialtillverkade trailers och tankar och levererar lösningar för allt från gödsel, mjölk och foder till kemiska produkter med fokus på hög kvalitet och lång livslängd – så vi ville naturligtvis ha det här uppdraget också.”

  NGF Nature Energy levererar naturgas till hela landet. Företaget tar vid årsslutet sin fjärde moderna biogasanläggning i drift och kommer redan under hösten att kunna leverera grön gas till användare i hela landet.

  VM Tarm a/s är nordens största och marknadsledande producent av tankvagnar i rostfritt stål och aluminium till transportbranschen. Företaget med sina 180 medarbetare har mer än 50 års erfarenhet och en årlig produktion på 160–170 tankvagnar.

  Fakta om de trailers som levereras till NGF Nature Energy:
  • 39 000-liters tank i rostfritt stål
  • Rostfritt chassi med 4 axlar
  • 4 SAF-axlar
  • 2 löpaxlar
  • 1 lyftaxel
  • 10-tums rostfri krananläggning
  • Cirkulationssystem 
  • 2 centrifugalpumpar
  • 1 rotationspump
  • Fjärrstyrning med PLC-styrning som backup 
  • Centralsmörjning
  • Rengöringssystem
  Kontakt

  Jan Johansen

  Säljkonsult

  +45 40 38 50 33
  jj@vmtarm.dk