• Dansk
 • Svenska
 • Norsk Bokmål
 • English
 • Tankfordon och hållbarhet

  September 2020

  På VM Tarm a / s strävar vi kontinuerligt efter att minska vår påverkan på miljö och klimat. Vi arbetar inom ett antal områden:


  Nästan CO2-neutral produktion
  Vår fjärrvärme produceras på sol och biomassa. Och genom att köpa så kallade gröna certifikat ser vi till att el och gas produceras från förnybara energikällor motsvarande företagets totala el- och gasförbrukning. Vår produktion är således CO2-neutral.

  Grön transport
  Våra lastbilar och skåpbilar körs på 100% HVO-biodiesel och minskar därmed koldioxidutsläppen med upp till 90%. Våra gaffeltruckar och flera av våra personbilar är elektriska. Och våra anställda får en ekonomisk bonus om de cyklar eller går till jobbet istället för att köra bil.


  Optimering av energi
  Ansträngningar görs för att kontinuerligt minska energiförbrukningen. Till exempel återvinns 90% av värmen i luften från utvinningen i produktionshallarna och vi använder LED-lampor för belysning.


  Återvinning
  Vi gör en stor insats för att sortera avfall och restprodukter och konsulterar regelbundet experter om möjligheten att skicka ännu fler avfallsfraktioner för återvinning. Vårt preliminära mål är att helt undvika att skicka avfall till deponi, vilket nästan har lyckats. En stor del av vårt metallskrot köps av Tekniska skolan och används därmed för utbildning.


  Avfallsminskning
  Vi strävar efter att minska våra avfallsmängder. Vi har alltså avskaffat all engångstjänst och vi har ersatt fysiska manualer med digitala, vilket sparar miljön tusentals papperssidor per år. Dessutom ber vi våra leverantörer att använda ett minimum av förpackningar.


  Viktoptimering
  För många år sedan började vi arbeta intensivt med viktoptimering, bl.a. i samband med släpvagnen Tanker of the Future, som den danska miljöskyddsverket gav oss stöd för. Idag producerar vi marknadens lättaste tankfartyg. På detta sätt hjälper vi transportindustrin att minska sin konsumtion av diesel och de medföljande koldioxidutsläppen.
  Hållbar företagspension
  Våra tjänstemän erbjuds att placera sina pensionssparande i hållbara värdepapper.


  Anpassad är hållbar
  Vi tillverkar skräddarsydda lösningar som är skräddarsydda efter kundens specifika arbetsförhållanden. Detta gör arbetet mer effektivt och undviker slöseri med resurser. Dessutom undviker man att spendera resurser på att producera funktioner som inte används.


  Reparation och underhåll
  En stor och växande del av vår verksamhet är reparation och service. Detta passar in i framtiden där vi behöver ta mer hand om resurserna. Om det är möjligt att reparera en skadad tankbil istället för att kasta den rekommenderar vi alltid detta.


  Rostfritt stål – ett hållbart material
  De flesta av våra tankar, underred och komponenter är tillverkade av rostfritt / syrafast stål. Det är ett hållbart val. Om rostfritt stål behandlas ordentligt kan det i princip vara evigt. Skrot i rostfritt stål kan också återvinnas 100% och dess kvalitet bevaras under återvinning.